Buldog francuski
STANDARD FCI - standard nr 101 (28.04.1995)
KRAJ POCHODZENIA RASY: Francja
PRZEZNACZENIE UŻYTKOWE: pies do towarzystwa, stróżowania i zabawy
KLASYFIKACJA FCI: Grupa IX. Psy do zabawy i towarzystwa. Sekcja 11. Psy
bojowe małego formatu, nie poddawane próbom pracy.
RYS HISTORYCZNY: rasa ta najprawdopodobniej wywodzi się, jak wszystkie
psy bojowe, od molosów z Epiru i Cesarstwa Rzymskiego, ma związki krwi z
buldogami z Wielkiej Brytanii, średniowiecznym alano, dogami i małymi
dogowatymi rasami z Francjii. Współczesny nam buldog francuski jest
efektem wielu różnych krzyżówek dokonywanych przez hodowców-pasjonatów w
pospolitych dzielnicach Paryża w latach 80 ubiegłego wieku. W tym
okresie psy z przedmieść i hal targowych, psy rzeźników i woźniców,
zdołały podbić sfery wyższe i świat artystów za sprawą swojego, tak
szczególnego, wyglądu i charakteru. Bardzo szybko stawały się popularne
i rosła ich liczebność. Pierwszy klub tej rasy powstał w 1880 roku w
Paryżu. Pierwszego wpisu do rejestru dokonano w 1885 roku, a pierwszy
standard został opracowany w 1898 roku. W tym samym roku Centralne
Towarzystwo Kynologiczne uznało buldoga francuskiego za nową, odrębną
rasę. Pierwszego psa wystawiono w 1887 roku. Standard uległ modyfikacji
w latach 1931-32 i w 1948 roku. Przeredagowany został w 1986 roku przez
H.F. Reanta i R. Triqueta (ogłoszony w nowym brzmieniu przez FCI w 1987
roku), a następnie przez Komitet Klubu Buldoga Francuskiego we
współpracy z R. Triquetem.
WRAŻENIE OGÓLNE: typowy pies bojowy małego formatu. Potężny w swej małej
postaci, proporcjonalnie krępy, o krótkiej sierści, krótkim pysku i
płaskim nosie, stojących uszach i krótkim z natury ogonie. Musi mieć
wygląd psa żywego, inteligentnego, bardzo muskularnego, o zwięzłej
budowie i solidnym kośćcu.
USPOSOBIENIE I CHARAKTER: towarzyski, wesoły, sprawny i aktywny.
Szczególnie przywiązany do swoich właścicieli i dzieci.
GŁOWA: powinna być znacząco duża, szeroka i graniasta. Pokrywająca ją
skóra winna tworzyć prawie symetryczne fałdy i zmarszczki. Głowa buldoga
francuskiego charakteryzuje się szczególnym cofnięciem partii
szczękowo-nosowej, wynikiem czego czaszka zyskała na szerokości tyle,
ile straciła na długości.
CZĘŚĆ MÓZGOWIOWA CZASZKI: szeroka, prawie płaska, czoło bardzo wypukłe.
Łuki brwiowe wydatne, oddzielone bruzdą, szczególnie głęboką między
oczami. Bruzda nie może przedłużać się na czoło. Guz potyliczny bardzo
słabo rozwinięty.
STOP: wyraźnie zaznaczony.
CZĘŚĆ TWARZOWA CZASZKI:
NOS: szeroki, bardzo krótki, zadarty, nozdrza szeroko otwarte i
symetryczne, ukośnie skierowane do tyłu. Jednak ich położenie, jak i
zadarty nos muszą umożliwiać swobodne oddychanie.
KUFA: bardzo krótka, szeroka, pokryta symetrycznymi, symetrycznie
schodzącymi na fafle fałdami (stanowi 1/6 całkowitej długości głowy).
SZCZĘKI: szerokie, kwadratowe, potężne. Żuchwa tworzy łagodny łuk
zachodzący przed szczękę górną. Przy zamkniętym pysku wysunięcie żuchwy
jest limitowane przez wygięcie jej ramion.
ZĘBY: siekacze żuchwy w żadnym przypadku nie mogą być cofnięte w
stosunku do siekaczy szczęki górnej, tworzą łuk i nie mogą wykazywać
jakichkolwiek bocznych skrzywień. Przesunięcia łuków szczęk względem
siebie nie można ściśle określić. Konieczne jest, aby warga górna
stykała się z dolną w taki sposób, by całkowicie przykrywać zęby.
FAFLE: grube, nieco luźne i czarne. Warga górna styka się z dolną na
środku jej długości i zakrywa całkowicie zęby, które nie mogą być
widoczne. Górna warga oglądana z profilu jest opadająca i zaokrąglona.
Język nigdy nie może być widoczny.
POLICZKI: mięśnie policzkowe dobrze rozwinięte, ale nie wypukłe.
OCZY: o żywym wyrazie, osadzone nisko, daleko od nosa, a szczególnie od
uszu, ciemne, dość duże, wyraźnie okrągłe, nieco wypukłe, bez
jakiegokolwiek widocznego śladu bieli, kiedy zwierzę patrzy wprost.
Brzegi powiek bezwzględnie czarne.
USZY: średniej wielkości, szerokie u nasady i zaokrąglone na końcu.
Osadzone wysoko na głowie, lecz niezbyt blisko jedno drugiego i noszone
prosto. Małżowina uszna skierowana do przodu, tak że widać wnętrze ucha.
Skóra gładka i miękka w dotyku.
SZYJA: krótka, lekko zakrzywiona, bez wiszącego podgardla.
TUŁÓW:
LINIA GRZBIETU: wnosi się łagodnie ku górze aż do osiągnięcia lędźwi, by
następnie opaść szybko w kierunku ogona. Tę najbardziej pożądaną linię
warunkuje krótki odcinek krzyżowy.
GRZBIET: szeroki i muskularny.
KRZYŻ: krótki i szeroki.
ZAD: ścięty.
KLATKA PIERSIOWA: cylindryczna i głęboka. Boki klatki beczkowate, bardzo
zaokrąglone.
PIERŚ: szeroka.
BRZUCH I BOKI: podciągnięte, ale nie podkasane.
OGON: krótki, osadzony nisko na zadzie, przyklejony do pośladków, gruby
u nasady, zawęźlony lub naturalnie złamany i zwężający się ku końcowi.
Nawet w akcji musi pozostawać poniżej linii poziomej wyznaczonej przez
nasadę ogona. Ogon dłuższy (nie przekraczający końca stawu skokowego),
załamany i cienki jest dopuszczalny, ale nie pożądany.
KOŃCZYNY PRZEDNIE: ustawienie widziane z profilu i z przodu proste.
ŁOPATKI I RAMIONA: krótkie, grube i okazale muskularne. ramię krótkie,
łokieć ściśle przylegający do tułowia.
PRZEDRAMIĘ: krótkie, dobrze zaznaczone, proste i muskularne.
NADGARSTEK I ŚRÓDRĘCZE: solidne i krótkie.
ŁAPY: okrągłe, małe, zwane "kocimi", dobrze przylegające do podłoża,
lekko skręcone na zewnątrz. Palce dobrze zwarte, pazury krótkie, grube i
wyraźnie oddzielone. Poduszeczki twarde, grube i czarne. U osobników
pręgowanych pazury powinny być czarne. U łaciatych i płowych pożądane
ciemne, tolerowane jasne.
KOŃCZYNY TYLNE: mocne i muskularne, nieco dłuższe od przednich, przez co
zad jest nieco uniesiony. Postawa nóg pionowa z profilu i tyłu.
UDO: muskularne, lecz niezbyt zaokrąglone.
STAW SKOKOWY: nisko zlokalizowany o niezbyt ostrym kącie ani nazbyt stromy.
ŚRÓDSTOPIE: silne i krótkie, buldog francuski rodzi się bez wilczych
pazurów.
ŁAPA: dobrze zwarta.
CHÓD: swobodny, naturalny, kończyny przemieszczają się równolegle do
linii środkowej ciała.
SZATA:
WŁOS: sierść krótka, gęsta, błyszcząca i gładka.
MAŚĆ: jednolita barwa płowa, pręgowana lub nie, znaczenia w niewielkiej
ilości, płowy pręgowany lub nie, ze średnią lub przeważającą ilością
znaczeń. Wszystkie odcienie koloru płowego są dopuszczalne, od czerwieni
do kawy z mlekiem. Psy całkowicie białe są klasyfikowane jako "płowy
pręgowany z dominującą ilością znaczeń". Jeżeli pies posiada bardzo
ciemne nos i oczy, otoczone ciemnymi powiekami, to niewielkie braki w
pigmentacji pyska mogą być wyjątkowo tolerowane u bardzo ładnych okazów.
WZROST I WAGA: nie mniejsza niż 8 i nie większa niż 14 kilogramów,
proporcjonalnie zbudowany buldog mieści się w tym przedziale wagowym.
WADY: Każde odchylenie od powyższego opisu musi być uznane jako wada w
stopniu zależnym od jej istoty:
- nos wąski lub ściśnięty z chronicznie charczącym oddechem
- nie schodzące się wargi
- jasne oczy
- podgardle
- odstające łokcie
- staw skokowy stromy lub poddany do przodu
- ogon wzniesiony, zbyt długi lub nienormalnie krótki
- szata cętkowana
- włos nazbyt długi
- odbarwienie warg
- nieprawidłowy chód
WADY POWAŻNE:
- widoczne siekacze przy zamkniętym pysku
- ukazujący się język przy zamkniętym pysku
- pies "grający na bębnie" (sztywny ruch przednich kończyn)
- miejsca pozbawione pigmentu na głowie płowych osobników
- nadmierna lub niedostateczna waga
WADY ELIMINUJĄCE:
- oczy niejednakowego koloru
- nos o barwie innej niż czarna
- zajęcza warga
- pies, którego żuchwa układa się za szczęką górną
- stale widoczne zęby przy zamkniętym pysku
- uszy nie noszone prosto
- okaleczenia uszu, ogona lub tylnych kończyn
- ostrogi (wilcze pazury)
- szata koloru czarnego, podpalana, myszata, kasztanowata
- brak ogona
UWAGA: Samce muszą mieć oba jądra całkowicie opuszczone do moszny,
wyraźnie w niej widoczne.
Atlas psów - lista ras: Buldog francuski
Buldog francuskiDane ogólne Długość życia: 10-15 lat Pies wzrost: 28-33 cm Pies waga: 8-14 kg Suka wzrost: 28-33 cm Suka waga: 8-14 kg Informacje o rasie Opis rasy » Hodowcy » Reproduktory » Ogłoszenia - szczeniaki/psy » Porady i artykuły » Mini galeria Galeria zdjęć » Filmy » |
Cechy tej rasy:
Wzorzec rasy:
Mini galeria